Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Slowdive - souvlaki/1993


Aφού λοιπόν κάναμε την αρχή με την πρώτη παρουσίαση (αφιέρωμα) συγκροτήματος, με αυτό των misuse, ας κάνουμε και την αρχή για τα mini αφιερώματα σε δίσκους. Κοιτάζοντας αρχικά τους δίσκους μου αναρωτιόμουν..εγχώριο ή ξένο; Αυτό το δίλημμα δεν κράτησε παρά δύο τρία δευτερόλεπτα, αφού το μάτι μου έπεσε στο souvlaki των SLOWDIVE.
Είπα ναι, αφού αυτό το blog το ξεκίνησα κυρίως για προσωπικούς λόγους, δεν θα μπορούσα παρα να παρουσιάσω το δίσκο με τον οποίο είμαι δεμένος χρόνια. Το πρώτο δίσκο που θα έπαιρνα μαζί μου σε ένα μοναχικό καλοκαιρινό ταξίδι. Γιατί προσωπικά οι slowdive με μεταφέρουν πάντα εκεί..σ' ένα μοναχικό καλοκαίρι. Αλλά επειδή θα σας κουράσω αρκετά μιλώντας για τους δικούς μου slowdive, το συγκρότημα που δεν κατάφερα να απομυθοποιήσω ποτέ, ας μιλήσουμε για τη μπάντα slowdive και τον δίσκο τους souvlaki.

Οι slowdive επισκεπτόντουσαν αρκετά συχνά την Ελλάδα για διακοπές. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με το ότι κατά την ηχογράφηση του άλμπουμ άκουγαν τηλεφωνικές φάρσες του Frank Rizzo και των Jerky Boys, όπου και άκουσαν την ατάκα "My wife loves that Greek shit. She'll suck your cock like souvlaki” τους επηρέασε ώστε να ονομάσουν τον δίσκο souvlaki.

Ο δίσκος ,παραγωγής Bian eno, περιέχει δέκα κομμάτια.41 λεπτά μιας τελειομανής ηχογράφησης.. Εκεί που το δωμάτιο γεμίζει με υπνωτιστικές κιθαριστικές μελωδίες και γλυκιές φωνές. Εκεί όπου οι έρωτες βγαίνουν από το μυαλό σου μέσα από echo και reverb για να ταξιδέψουν σε έναν shoegaze ουρανό, έξω από το παράθυρο του δωματίου σου, μέσα από το οποίο ακούγεται να παίζει χαμηλόφωνα το στερεοφωνικό, το souvlaki των slowdive..
Αν δεν πειστήκατε ακόμα, σας αναφέρω απόσπασμα από άρθρο του Άρη Καραμπεάζη όπου γράφει. "Κάθε ηχογράφηση των Slowdive ακούγεται σαν πολύτιμη άσκηση κλειστοφοβίας, σαν θησαυρός με χιλιάδες κρυμμένες μελωδίες πίσω από το feedback, τις κιθάρες και τα pedal… που περιμένουν να ανακαλυφτούν, από υπομονετικούς (έως βαριεστημένους ενίοτε) ακροατές.

Listen, close and don't be stoned
I'll be here in the morning
Cause I'm just floating..